La plecarea spre Bruxelles, la Consiliul European în care se duscută reglementarea pieței unice digitale și pașii următori pentru Uniunea Economică și Monetară, președintele Traian Băsescu a ironizat dorința premierului Victor Ponta de a participa la Summitul liderilor UE pentru care i-a cerut mandat săptămâna trecută. „Ar fi fost păcat să trimitem un începător”, a spus Băsescu pe aeroport, adresându-li-se „celor care cred că viața a început odată cu ei”.
Premierul a anunțat public vineri că i-a cerut președintelui mandat pentru Consiliul European, susținând că Guvernul are o analiză completă „de 300 de pagini” în legătură cu piața IT din România, documente la care Băsescu nu a avut acces. Un alt argument al lui Ponta a fost a acela că, la întoarcerea din SUA, face oricum o escală la Bruxelles pentru summitul socialiștilor europeni.
Băsescu nu a dat niciun răspuns public pânâ astăzi, însă în documentația transmisă la Bruxelles de MAE a fost inclus numele președintelui ca șef al delegației.
De pe aeroport, șeful statului a susținut că pe agenda acestui Consiliu „sunt câteva elemente de mare interes pentru noi”. „Primul este legat de extinderea rețelei de bandă largă”, a spus Băsescu, potrivit căruia deși avem cea mai mare creștere din UE în ultimul an, suntem, cu 46% acoperire sub media de 75-80% a țărilor dezvoltate și avem „un decalaj între sectorul privat și administrația publică”.
Președintele a estimat că „una din problemele politice sensibile de primă mărime o va reprezenta reglementarea pieței unice, extrem de importantă pentru compatibilizarea rețelei din statele membre”, în timp ce securizarea datelor, o altă temă controversată, va trebui reglată de guverne, în consiliile UE.
Pe agenda Consiliului European din 24-25 octombrie se află de asemenea subiectul Uniunii Economice și Monetare și pregătirea Summitului de la Vilnius la care România susține semnarea de către UE și Republica Moldova „în integralitate și pe toate paginile” a acordului de asociere și a celui de liber schimb. Cât despre Ucraina, președintele spune că România susține apropierea Kievului de UE, deoarece alternativa ar fi „orientarea spre est” și crede că „doamna Timoșenko a avut parte de un proces politic”.